Rézüsti - Pálinka, lekvár, aszalt
 
 
Rézüsti - Pálinka, lekvár, aszalt Pálinka, lekvár, aszalt

Népi hagyományok

Főzési szezon

A főzési szezon helyenként nagyon változatos lehet, de főzőmesterek mindig tartanak egy nagy szünetet (1-3 hónap) nyár elején, ekkor végzik a karbantartásokat és készülnek fel az új szezonra. Évközben folyamatosan dolgoznak nem kímélve se nappalt sem éjjelt. Főzés kezdete nagyon változatos, valahol az első gyümölcsök érésével kezdődik (eper).

Ilyenkor a falu levegőjét átjárja a főzés illata. A főzési folyamat eléggé összetett, gépesítése változó. Főzető szeret jelen lenni a főzés alakalmával a későbbi félreértések elkerülések végett és a főzőüstök feltöltése is legalább kétemberes feladat.

A népi hagyomány szerint a várakozók beszélgetnek, és kóstolgatták frissen főtt nyers pálinkájukat, miközben nyárson szalonnát sütögettek.

Kimérés

A feudális korszakban meghatározott kocsmák voltak, bort és pálinkát mértek bennük. A 19. század feltűnt kizárólag pálinka kimérésére szolgáló üzletfajta a butik. A mai jelentéssel ellentétben, elhagyatott, piszkos sötét kis zúg volt

Az emberek legjobb orvossága

A régi emberek világában fontos szerepet játszott a pálinka. Ezt használták jókedv csinálónak, de ez szolgált gyógyszerüknek is. Sok népi receptura alapján készült gyógy-pálinkát ismerünk melyet külsőleg vagy belsőleg használtak. Külsőleg a pálinka előpárlatot a rézelejét fogfájásra, meghűlésre, fertőtlenítésre és egyebekre használták. Belsőleg használják: gyomorbántalmak, köhögés, rekedség ellen ágyas és mézes pálinkát fogyasztottak, jó még a magas vérnyomás ellen, fertőző betegségek ellen is véd a fokhagymáspálinka.

Szólások közmondások

Nyelvünk szólások, közmondásokban is megörökiti a pálinkát. ”Meggyullad benne a pálinka”; ”iszik, mint a gödény”; ”édes italnak keserű az ára”; ”A pálinka kismértékben gyógyszer, nagymértékben orvosság.

Pálinka a nyelvben

Kezdetben színes palettát képező pálinkanevek a kereskedelmi és termelési viszonyok változásának köszönhetően a 20. század második felére elszürkültek. Majd évezredünk kezdetén kezdtek megint felbukkanni a fantázianevek vagy a tájra jellemző megnevezéssel ellátott pálinkafajták.

A múltba, ahogy teret nyert a gyümölcsökből való pálinkafőzés úgy a nyelvből is fokozatosikopott az égetett bor elnevezés. Szerepét a szlovák eredetű pálinka szó vette át. Így ennek az új névnek terjedt el vicces tréfás megfelelői, mint például:

  • nyakolaj,
  • torokolaj,
  • torokcseppek,
  • kontyalávaló,
  • búvárital
  • papramorgó stb.

A hétköznapi nép kedvenc itala megjelent a népköltészetben is. Népdalok versek szövődtek az emberek mindennapjait bearanyozó italról.

Fabula Aszalt Gyümölcskeverék
Régi ár: 500 Ft.
Akciós ár: 460 Ft.
Schott Zwiesel Fino Grappa pohár
Régi ár: 9500 Ft.
Akciós ár: 8000 Ft.
 E-mail cím:
 
 Jelszó:
 
UniWeb Design
UniWeb Design
Rézüsti | Pálinkák | Lekvárok | Aszalt gyümölcsök | Kiegészítők | Kerámiák | Kosarak | Pálinka kultúra | Pálinka utazás | Pálinka kóstoló | Kapcsolat